fredag den 30. november 2012

Hvornår er vi i mål?

Mål
Er et mål som en målstreg ved et løb? Hvis vi betragter det som sådan, har vi en organisation der er i løb, alarmberedskab, så længe vi er på vej til et mål. Samtidig vil den falde sammen, og skulle hvile i det øjeblik den er i mål. Men til gengæld er den meget målbevidst. Hvor bliver turen så af?
Turen
Hvis vi okser og bakser løs for at nå i mål, vil det næste mål ikke nødvendigvis være noget man ser frem til. For så er det tid til at okse og bakse igen. Glæden ved turen bliver overset, hvis det eneste vi ser efter er målflaget.

Man kan måske spørge om det ikke netop var summen af turen der var målet? Og hvis vi ikke fik alt ud af turen så kom vi ikke i mål – læringsmæssigt. Ja jeg ved godt vi blander flere billeder sammen, men giver det ikke bare lidt mening?
Målbevidsthed
Det er ikke for at starte en snak om proces og produkt igen, igen. Men målbevidsthed giver måske procesblindhed. Og det ville være ærgerligt. Det er nu vi er, det er nu det skal fungere. Det er nu det skal være til at holde ud. Jeg tror ikke der er et helligt land der venter for enden af regnbuen. Slet ikke for organisationer.
Keith Grint siger at løsninger skal opretholdes. Jeg synes det udtryk er virkeligt godt. Det betyder at et mål der er nået, ikke betyder at så kan man ligge sig ind til massage bag målstregen. Der skal opretholdes. Det skulle gerne være blevet en del af det vi gør. En del af vores kultur som kom til os på vores tur. Som kom af oplevelsen. Som kom af rejsen.
Rejsen
En rejse mod et mål, kan måske give mere mening. En rejse er fuld af oplevelser som vi tager ind, netop fordi de er målet for rejsen. Rejsen er det vi er af sted for. Det kan da være hårdt at rejse, men vi rejser ikke for at komme hjem så hurtigt som muligt. Vi rejser for at være et andet sted, og blive noget andet i samspillet med alle de oplevelser vi åbner os for.
Mål-fri?
Så slip målet, som målet i et maratonløb, og nyd turen. Der er ingen målstreg. Vi kan opfinde den, men vi kan ikke se målet før vi er der. Indien kan ikke være en målstreg for en rejse, for vi kender ikke Indien før vi har været der, og Indien ser meget anderledes ud end du regnede, når du først står der. Tro mig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar